Tudta, hogy a CNC nemcsak marni tud, de fúrni is?
június 28

Tudta, hogy a CNC nemcsak marni tud, de fúrni is?

Ha CNC, akkor marás vagy esztergálás – legalábbis a köztudatba ez a két alkalmazása épült be. Ha egy laikus azt hallja, hogy CNC fúrás, csak pislog, és egyből azon kezd kattogni az agya, hogy ugyan hogyan és mit lehetne egy esztergával vagy maróval fúrni? De a titok nyitja nem itt keresendő, hanem a misztikus három betűs rövidítésben, aminek általában nem túl sok figyelmet szentelünk.

Maga a CNC fúrás annyit tesz, hogy CNC technológiát alkalmazó géppel végzett fúrás. Így már kicsit barátságosabb ugyan, de még mindig nem derült ki, mit is takar a három betű. A CNC egy angol betűszó, a Computer Numerical Control rövidítése. Olyan szerszámgépet takar, amelybe egy mikroszámítógép is be van építve, ami a vezérlést végzi. Vagyis a CNC fúrás egyszerűsítve nem más, mint számítógéppel vezérelt fúrás. Így azért már egész más, ugye?

A CNC megmunkáló gépek nagyfokú precizitást és költséghatékony tömeggyártást tesznek lehetővé, így elengedhetetlen elemei az alkatrészgyártásnak. Az alkatrészeknek természetes tartozékai a különféle furatok is, így azok elkészítése is szervesen integrálódik a gyártási folyamatba. A CNC fúrás előnyei azokon a területeken válnak nyilvánvalóvá, ahol létfontosságú a precizitás, folyamatosan garantálni kell a megbízható minőségű alkatrész-utánpótlást, ráadásul a termelés pontos ütemezhetősége is jelentős szempont.

De arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy vannak olyan fúrási feladatok, amelyek kivitelezése manuálisan egyenesen lehetetlen. A CNC fúrás technológiájával a mikro-méretektől egészen gigászi lyukakig bármi megvalósítható, szabályos geometriai mintázat alakítható ki, és a számítógépes tervezés-vezérlés kombinációjának köszönhetően garantálható az alkatrészek illeszkedése. Kiváló megoldás olyan területekre, ahol például ferde, hengeres vagy kúpos felületekre kell egyedi vagy szabályosan ismétlődő sorozatban lyukakat fúrni.

A mikro-tartományt legkönnyebben úgy képzelhetjük el, ha magunk elé idézzük a jó öreg hagyományos kávéfőző szűrőkosarát. Ezen szabályos geometriai mintázatot követő apró lyukacskákat láthatunk, de amíg itt éppen nincs túl nagy jelentősége a lyukak precizitásának, alkatrészgyártásban ez már nem feltétlenül mondható el. A precíziós CNC fúrás elengedhetetlen az olyan megmunkálások során, ahol fontos, hogy a furat fala sima és egyenletes legyen, határozott szélekkel. Ahol az apró, pontos, sorozatban ismételhető lyukak kulcsszerepet játszanak a kész termék működésében és integritásában – mint például az üzemanyag injektorok, fúvókák vagy éppen a hidraulikus szelepek esetében.

Bár maga a fogalom nem túl közismert, a CNC fúrás elengedhetetlen eleme a minőségi alkatrészgyártásnak. A technológia egyformán alkalmazható átmenő furatok, zsákfuratok vagy lépcsős furatok, süllyesztések kialakítására, mind egyenes, mind ferde felületre, ferde és egyenes síkban, legyen szó akár kerek, akár szögletes furatokról. Mi több, a CNC fúrás menetfúrásra is alkalmas. És ha belegondolunk, hogy ez általában a gyártás utolsó mozzanata, és egy rosszul elvégzett menetfúrással az egész korábbi gyártási folyamat eredménye dőlhet romba, akkor nyomban felértékelődik a precizitás, és a CNC fúrás fontossága.

Vissza