Gyakran ismételt kérdések a CNC megmunkálásról
október 30

Gyakran ismételt kérdések a CNC megmunkálásról

Melyek azok a kérdések amelyeket a  leggyakrabban feltesznek CNC megmunkálás ról, amelyekre a szakemberek most meg is adják nekünk a választ

Mit jelent pontosan a CNC megmunkálás?
A CNC rövidítés jelentése: Computer Numerical Control. Ez a rövidítés arrautal, hogy számítógép segítségével, numerikusan vezérelt gépek végeznek elbizonyos feladatot.

Mitől lesz CNC egyszerszámgép?
Attól, hogy a CNC egy olyan szerszámgép, amely egy programozhatómikroszámítógépet is tartalmaz, amely a vezérlését végzi.

Mi a legnagyobbhaszna a CNC technológiának?
A CNC megmunkáló gépek nagyban javítják a termelékenységet. Nem csakgyorsabban és hatékonyabban dolgoznak, de átlátható, tervezhető, kiszámíthatólesz a segítségükkel a munkafolyamat. Azaz, mindig tudni fogjuk, mennyialkatrész fog elkészülni, milyen határidővel és mekkora anyagszükséglettel.

Mit érdemesmindenképpen CNC technológiával legyártatni?
A CNC technológiát mindenképpen javasolt alkalmazni, amennyiben nagyon fontosnekünk a precizitás, szorít minket a határidő, vagy ha bonyolult, esetlegtömegalkatrészéket szeretnénk gyártatni, illetve, ha egyszerűen csaktökéletesre vágyunk.

Drágább-e egy CNCmunkafolyamat?
A CNC megmunkálás árak azért drágábbak, mert a CNC szerszámgép, illetve az üzembentartása sokkal drágább a társainál. Ez a befektetés azonban megtérül számunkra,hiszen a működése gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb. Tehát megbízhatóbb munkátvégez, és sokkal kisebb a hibaszázalék.

Emberi munkaerőt isigényel a CNC megmunkálás?
Természetesen igen. Hiszen a CNC gépek folyamatos karbantartást és felügyeletetigényelnek. Való igaz, hogy az ember már-már mintha mellékszereplő lenne akonkrét gyártási folyamatban, az előkészítésben és az ellenőrzésbenazonban megnőtt a szerepe, így semmiképpen sem elhanyagolható a lelkiismeretesmunkaerő fontossága.

Igényel-eszakképzettséget a CNC megmunkálás?
Mindenképpen. A különböző CNC gyártási és megmunkálási folyamatokhoz, például aCNC forgácsoláshoz, vagy a CNC maráshoz mind-mind speciálisan képzett szakemberszükséges, aki csak komoly rutin megszerzése után dolgozhat egyedül.  ACNC programozás pedig már magas szintű számítógépes, programozói, kódolóitudást is igényel, melyet szintén csak nagy rutinnal lehet önállóan végezni.

Milyen feladatokat képes önállóan irányítani a CNC vezérlőegység? Azaz,mik azok a munkák, amiket biztosan egy komoly gép fog megcsinálni?

A CNCvezérlőegység:

Felügyeli a konkrét gyártást (például a kenés, hűtés, munkadarab-adagolás és-rögzítés, szerszámcsere). Kompenzál (holtjáték, deformációk, mérési hibákkorrigálása, mozgatóorsók kiigazítása). Figyeli a biztonsági reteszeléseket(biztosan le van-e zárva a gép). Kijelzi, hogy hol tart a munkafolyamat. Számol:például a pályagörbéket, a vágósebességet, és az eredmények függvényébenmozgatja a munkadarabot és a szerszámot.

Hatehát biztosra szeretnénk menni, vagy nagyban gondolkodunk, a CNCválasztásán tovább ne gondolkozzunk!

 

Vissza