A CNC megmunkálás misztériuma
június 27

A CNC megmunkálás misztériuma

 

Úgy tartják, hogy a gépi forgácsoló a fémipar szobrásza. A gépi forgácsoló szakember a tervezőmérnökök által megtervezett munkadarabot formálja meg, s éppúgy otthon van a CNC gépek kezelésében, mint a hagyományos berendezések üzemeltetésében. Ebben a szakmában a pontosság, a határozottság, a szabálykövetés, az elemzőkészség, a monotóniatűrés, az erős összpontosítás, a műszaki érzék és a gyakorlatiasság nagyon fontos.

Amikor hiány-szakképesítésekről van szó, akkor fehér-kesztyűs szakmaként definiálják a CNC-sek munkáját, így akár lányoknak is ajánlható, ha továbbtanulásról van szó. A számítógépek ipari alkalmazása miatt egyre nagyobb igény van az olyan szakemberekre, akik számítógép segítségével tudják a különböző fémmegmunkáló gépeket irányítani.

A CNC-berendezések használatára kiképzett szakemberek birtokában vannak a programozási ismereteknek, képesek különféle programnyelvek alapvető jelkészletének alkalmazására, egyszerű és összetettebb CNC megmunkáló programok, utasítások, valamint robotprogramok tesztelésére, elkészítésére.

Ezek a CNC megmunkálásban dolgozó munkások jártasak a CNC esztergálásban, CNC marásban, CNC köszörülésben, de a munkájukhoz szükséges programokat is képesek telepíteni a különböző szerszámgépek vezérlőegységeibe.

CNC marással fémes és műanyag anyagok is megmunkálhatóak. A marási munkafolyamat első lépése, az adott marási program betöltése után sík-, palást-, zsebmarási, fúrási és furatbővítési, alakos felület marási műveletek végezhetőek a CNC gépekkel. Ezzel a technológiával a legbonyolultabb formájú munkadarabok is elkészíthetőek.

A CNC köszörülési technikával sík-, palást, furat-, menet-, fog- és lefejtő köszörülési műveleteket tudnak végezni a szakemberek. A köszörülés egy befejező művelet, melynek során nagy pontosságú, sima felületeket lehet előállítani.

A CNC gépekkel esztergálási folyamatok is elvégezhetőek, melynek során hossz-, sík-, menet- és furatesztergálásokat, valamint beszúrásokat és leszúrásokat tudnak készíteni a szakma tudorai a forgástestek megmunkálása során, ahol a munkadarab forgómozgást, a CNC gép pedig toló mozgást végez. Az elkészült termékek tengelyek, perselyek, hüvelyek és tárcsák lehetnek. A CNC technológia kiválóan alkalmas alkatrészek és szerszámok készítésére.

Ahogy látható, ehhez a szakmához magas szintű ismeretek elsajátítására van szükség, hiszen a hagyományos szakmai ismeretek mellett az informatikai szaktudás is elengedhetetlen a tevékenység végrehajtásához.

A CNC-sek munkáját sokan misztifikálják, pedig látható, hogy nincs ebben semmi ördöngösség, ugyanolyan szakképesítés, mint bármelyik másik, amely speciális ismeretek birtoklását feltételezi. Az egyre fejlettebb gépparkkal rendelkező cégek tárt karokkal fogadják a CNC-s szakembereket, hiszen még, vagy már nincs elegendő belőlük, és a jó munkásokat gyorsan elkapkodják a cégek, magasabban kvalifikált fizetést ígérve.

Vissza