A CNC marás 7 leggyakoribb alkalmazási területe
október 30

A CNC marás 7 leggyakoribb alkalmazási területe

Lássuk,miért fekteti két vállra az összes többi alternatívát?

A CNC mozaikszó a Computer Numeric Control, tehát a számítógépes,numerikus, azaz számok által vezérelt technológiára utal. Mint azt a CNCelnevezés is sugallja tehát számunkra, arról van szó, hogy a korábban nagyonsok idő-, energia- és anyagveszteséggel járó kézi, illetve esetleg egyszerűbbgépi megmunkálást egy számítógéppel szinte minden folyamatában vezérelt munkafolyamatváltotta fel. A CNC maráshoz használt gépek így hatalmas,impozáns felépítmények, mindenképpen több embernyi nagyságúak, de gyakran egyegész szobányi vagy helyiségnyi területet is beterítenek.

Az ember pedig itt már mellékszereplővé válik a gyártás folyamatában,hiszen a munka oroszlánrészét, illetve gyakorlatilag az egész munkát már aszámítógép, azaz a numerikusan vezérelt CNC maró egység végziel helyettünk. Természetesen azért az, hogy mellékszerep jut az emberimunkaerőnek, semmiképpen sem jelenti azt, hogy feleslegessé is vált. Hiszen amunkafolyamat hajszálpontos kijelölése és beállítása már-már mérnökiprecizitást, sasszemet, és birkatürelmet igényel, illetve ha - szószerint - akár csak egy porszem is kerül a gépezetbe, vagy az éppenlegyártás alatt lévő alkatrész alá, akkor máris megborulhat az egészmunkafolyamat. Az emberi erőforrás tehát továbbra is szükséges, csak márnémiképpen átalakult a szerepe magában a szigorúan vett gyártásban. Itt inkábbmár kontrollálni kell.

Összefoglalva, a CNCtechnológia vitathatatlan előnyei tehát a következők:

- Nagyságrendekkel növeli a termelékenységet: sokkal több alkatrészttudunk tehát ugyanannyi idő alatt elkészíteni.
- Átfutási idők csökkentése: az egyes munkafolyamatok között könnyebb azátfutás, ez is gyorsít a munkafolyamaton.
- Méretpontosság javítása: pontosabban, precízebben tudunk dolgozni, ígyaz alkatrészek is jobban fognak illeszkedni a helyükre.
- Költséges műveletek (például a köszörülés) kiváltása.
- Kézi műveletek (például polírozás) kiváltása.
- Szikraforgácsolási (ezen belül is elsősorban a tömbösszikraforgácsolási) műveletek minimalizálása. Mindezekkel időt és pénzt spórolunkÖnnek.

A CNC marás 7 leggyakoribb alkalmazásiterülete , azaz milyen területeken használjuk leggyakrabban, leginkábbjövedelmezően a CNC technológiát?

1, Szerszámgyártás (edzett szerszámacélok,réz, öntöttvas, alumínium, grafit).
Leginkább kisméretűalkatrészek gyártása, mint:
2, Repülőgép alkatrészek (alumínium, rozsdamentes acél),
3, Járműipari alkatrészek (alumínium, öntöttvas, acél),
4, Elektronikai ipar alkatrészek (alumínium, réz).
5, Orvosiműszergyártás (rozsdamentes acélok, titán).
6, Edzett, keményanyagok megmunkálása.
7, Prototípus gyártás (alumínium, műanyagok).

Láthatjuk tehát, hogy a CNC technológia alkalmazása ma már egykihagyhatatlan lépés a műanyag- vagy fémmegmunkálás területén. Ez ahajszálpontos, szuper hatékony és hipermodern megoldás minden igényt kielégít,ami az alkatrészgyártás területén felmerül. Válassza tehát Ön is bátran,hiszen, kétség sem fér hozzá, hogy a mai versenyben már nemszabad más technológiát alkalmazni!

Vissza